در مقاله قبل با مفاهیم مهم جهت شناخت و کنترل فشار خون آشنا شدید، در این مقاله، شما با پارامترهای مهم جهت کنترل فشارخون و همچنین تنظیم فشار خون آشنا خواهید شد. با سالم یاب همراه باشید. همچنین در طب سنتی اطلاعات، راهکارها و درمان های عملی جهت این موارد وجود دارد.
عدد اول قدرت قلب و مرحله پمپاژ خون را نشان میدهد. فشارخون سیستولی سالم و طبیعی ۱۲۰ میلیمتر جیوه یا پایینتر از آن است.
عدد دوم فشار خون را در حال استراحت ( یعنی بین پمپاژهای قلب) نشان میدهد. فشارخون دیاستولی سالم و نرمال ۸۰ میلیمتر جیوه یا پایینتر از آن است.
درحالیکه فشار خون دیاستولی تقریباً همیشه در یک سطح میماند، فشارخون سیستولی مکرراً تغییر میکند. فعالیت روزانه و عکسالعمل بدن به استرس بدنی و ذهنی، سبب تغییر مکرر فشار خون سیستولی میشود. مثلاً اگر فشار خون طبیعی ۸۰/۱۲۰ میلیمتر جیوه باشد، هنگام کار به علت استرس تا ۸۰/۱۶۰ میلیمتر جیوه تغییر میکند. موقع بازی هم فشار از ۸۰/۱۱۰ میلیمتر جیوه به ۸۰/۱۵۰ میلیمتر جیوه میرسد.
کنترل فشار خون – طب سنتی
مکانیسمهایی وجود دارد که به فهم نظم فشارخون کمک میکنند:
۱- عکسالعمل بارورسپتور: بارورسپتور ها در اندامهای مختلف سبب شناسایی فشار خون میشوند. آنها با تغییر دادن فشار و سرعت انقباض قلب، فشار متوسط شریانی را تنظیم میکنند. مقاومت کل عروق محیطی هم توسط آنها تنظیم میشود.
۲- سیستم آنژوتنسین رنین: این سیستم عموماً بهعنوان تنظیمکننده طولانیمدت فشارخون معروف است. در این سیستم، کلیهها در صورت کاهش حجم خون در موارد جراحی یا صدمهها آن را جبران میکنند.
۳- ترشح آلدوسترون: این هورمون استروئید از غشای غده فوق کلیوی ترشح میشود و واکنشی در برابر آنژیو تنسین دو یا سطح بالای پتاسیم سدیم است. آلدوسترون مکانیسم نگهداری سدیم و دفع پتاسیم توسط کلیهها را به عهده دارد. سدیم یون اصلی تعیینکننده مقدار مایعات موجود در رگها با فشار اسمزی است. لذا آلدوسترون نگهداری مایعات را افزایش میدهد و بهطور غیرمستقیم فشارخون را بیشتر میکند.
عوامل بدنی زیادی هستند که بر فشارخون اثر میگذارند و از هر یک از فاکتورهای فیزیولوژیکی مثل غذا، ورزش، بیماری، مواد مخدر و غیره تأثیر میپذیرند.
در طب سنتی اطلاعات تجربی در خصوص فشارخون و راهکارهای عملی کنترل آن وجود دارد. جهت آشنایی با طب سنتی به این مقاله مراجعه فرمایید.
درباره این سایت